2021. február 24., szerda 13:50

Az Állami Számvevőszék közleménye (2. rész)
    Budapest, 2021. február 24., szerda (OS) -

    A rendszerszintű értékelésről az ÁSZ összesen 21 jelentést készített. Egy országos összegző jelentést, egyet a 66 legnagyobb önkormányzatról (főváros, 23 fővárosi kerületi önkormányzat, 23 megyei jogú város, 19 megyei önkormányzat), illetve 19 jelentést az egyes megyék településeit érintő értékelések tapasztalatairól és következtetéseiről.

Az ÁSZ 5-ös skálán osztályozta is az egyes önkormányzatok és hivatalaik integritását. Az önkormányzatok és hivatalaik integritásának állapota országosan 4,3 átlagos osztályzatot ért el.

Az ÁSZ értékelésének és tanácsadásának eredményeként összesen 1055 önkormányzatnál a vezetők (polgármesterek, elnökök, jegyzők) már 2020-ban intézkedéseket tettek a beszámoló készítés integritást biztosító lényeges feltételeinek megerősítése, kiépítése érdekében. Ezeknek az önkormányzatoknak javult az integritása, erősödött a korrupció elleni védettségük.

Az ÁSZ értékelése és iránymutatása további 1329 önkormányzatnál mutatott rá fejlesztési lehetőségre a vezetőknek, saját felelős vezetői magatartásuk függvényében, 2021-re vonatkozóan. Az ÁSZ beazonosította azokat az önkormányzatokat (202 önkormányzat) is, amelyek integritásának kiépítését új, részletes ellenőrzéssel támogatja.

A 2020-ra vonatkozó, vagyis a jelen idejű működést támogató rendszerszintű értékelés azért is rendkívül aktuális, mert a szabálykövetésnek és rendezettségnek a COVID-19 világjárvány időszakában különösen nagy jelentősége van.
    
     Kiadó: Állami Számvevőszék

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.