2021. március 2., kedd 17:15

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. március 2., kedd (OS) - 10 milliárd forint jogosulatlan járadékot követelnek az orthodoxok a Mazsihisztől.

        A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) határozottan fellép a három zsidó bevett egyházat megillető örökjáradék igazságtalan elosztása ellen -
Deutsch Róbert György, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnöke hivatalos levélben szólította fel a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét, Heisler Andrást, a Mazsihisz 10 milliárdosra duzzadt tartozásának azonnali rendezésére, továbbá arra, hogy a magyar kormánynál írásban kezdeményezze a zsidó bevett egyházakat megillető örökjáradék jövőbeni folyósításának módosítását az arányosság és igazságosság jegyében. A hosszú évek óta húzódó vitában 2018 óta nem történt előrelépés, és mivel a Mazsihisz a korábbi felszólításra sem reagált érdemben, a MAOIH készen áll jogos igényét akár polgári peres úton érvényesíteni.
     "A magyarországi orthodox hitközség a legrégebbi a három magyar zsidó irányzat közül. A vallási élet alapszolgáltatásainak ellátása, a kóserság, a tradicionális talmudi oktatás, a mikve, az ünnepi kellékek biztosítása hagyományosan évszázadokon keresztül az orthodox hitközség felelőssége volt. A hagyományos vallási értékektől az utóbbi években egyre jobban távolodó Mazsihisz jogtalan forrásfelhasználása alaptevékenységünket veszélyezteti" - mondta Deutsch Róbert, a MAOIH elnöke.    


     Kiadó: Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség

-----------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.