2021. március 2., kedd 17:15

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség közleménye (2. rész)
    Budapest, 2021. március 2., kedd (OS) - "Éveken keresztül tettünk kísérleteket az igazságtalan forrásfelosztás békés rendezésére, de sajnos minden kezdeményezésünket elutasították. Elődeink és a hagyományos magyar zsidó vallási értékek fennmaradásáért érzett felelősség nem hagy más választást, mint hogy a legszélsőségesebb eszközökkel lépjünk fel értékeink megőrzése érdekében" - tette hozzá az elnök.

Az Országgyűlés a rendszerváltozás után röviddel elfogadta a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló 1991. évi XXXII. törvényt, amely az egyházaktól 1948. január 1. után kártalanítás nélkül állami tulajdonba került ingatlanok helyzetének rendezését szolgálta. Hosszú egyeztetéseket követően a '90-es évek végére a történelmi egyházak úgynevezett örökjáradék megállapodást írtak alá a magyar állammal, amely a természetben nem visszaadott, illetve pénzben nem kártalanított ingatlanokkal kapcsolatos igényeket éves járadékká alakította.
     Ennek értelmében az ingatlanok aktuális értékének 5 százalékát éves járadék formájában kapják az egyházak hitéleti és értékmegőrző, értékteremtő közcélú tevékenységeik fenntartásának céljából.

Kiadó: Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség

-----------------------------------------------------