2021. március 22., hétfő 12:03

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének közleménye
    Budapest, 2021. március 22., hétfő (OS) -

    Törvényi változtatásokat az egyetemi autonómia és a munkavállalói jogok biztosítására!

Az Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete Elnöksége üdvözli a Magyar Tudományos Akadémia Elnökségének és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája Elnökségének állásfoglalását, valamint az Alkotmánybírósághoz benyújtott bírói kezdeményezést az egyetemi autonómia törvényi garanciáinak biztosítása kapcsán. Megerősítjük erre irányuló követelésünket és felhívjuk a felsőoktatás minden szereplőjét: a jelenlegi helyzetben szintén nyilvánítsa ki az egyetemi autonómia iránti elkötelezettségét!
Az FDSZ kéri a törvényhozást és felszólítja a kormányzatot, hogy alakítsa át a modellváltás jelenlegi jogszabályait és javítson a felsőoktatás törvényi működési feltételein az autonómia mellett a munkavállalók és az érdekképviseletek jogai tekintetében is.
A rektorválasztás valamint a szervezeti és működési szabályzat elfogadása a szenátus joga legyen. A gazdálkodási kérdésekben pedig a döntések kialakításához a szenátus és a kuratórium egyetértése legyen szükséges.
Az alapítványi kuratóriumokban meg kell teremteni a tagok rotációjának lehetőségét.
Az érdekképviseletek szerepe legyen biztosított a vezető testületekben és a fenntartó alapítványok felügyelőbizottságaiban.
Az eddigi tapasztalatok alapján az átalakítási folyamatokban fokozottabban szükség van hiteles tájékoztatásra, nagyobb átláthatóságra és kiszámíthatóságra, a dolgozók, a hallgatók és érdekvédelmi szervezeteik részvételére.
FDSZ Elnökség
    
     Kiadó: Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.