2021. április 7., szerda 07:46

A Magyar Békekör Egyesület közleménye
    Budapest, 2021. április 7., szerda (OS) - Konfliktusveszéllyel fenyeget az ukrán helyzet

A konfliktusveszéllyel fenyegető ukrán válság miatt két tűz közé kerülhet Magyarország, ha nem tanúsít semleges magatartást – figyelmeztet a Magyar Békekör szerdán kiadott állásfoglalásában. Magyarországnak a NATO tagjaként is semleges magatartást kell tanúsítania a kialakult helyzetben, a politikai megoldást kell elősegítenie határai mentén. Nem érdekünk, hogy a NATO szövetségeseként Oroszországgal konfliktusba keveredjünk egy olyan ország felelőtlen politikája miatt, amely hadban áll saját lakosságával Kelet-Ukrajnában, még a nyelvhasználat jogát is megtagadja oroszoktól, magyaroktól, ruszinoktól, és tucatnyi más nemzeti kisebbségtől, szélsőséges bandákat küld a nemzetiségi területekre, hogy megfélemlítse az ott élőket, megvonja az ukrán állampolgárságot sok millió kettős állampolgárságú lakosától! Kijev nyíltan megtagadja a minszki egyezmények végrehajtását, jószomszédi viszony építése helyett az oroszokkal szembeni fizikai leszámolás felé vett irányt. A békés lakosságra tüzel Donbasszban, megakadályozza az ivóvízellátást a Krímben, jelzi, hogy erőszakkal ki fogja telepíteni az orosz lakosságot a Krímből, amikor majd a félszigetet visszacsatolják Ukrajnához. Szélsőséges politikájával az ukrán vezetés egész Európa békéjét és biztonságát veszélyezteti, a NATO pedig szekundáns hozzá. Magyarország nem érdekelt a NATO keleti terjeszkedésében. A határainkon belül és kívül élő magyarság nemzeti érdeke a béke és a kollektív biztonság.

Kiadó: Magyar Békekör Egyesület