2021. április 8., csütörtök 16:29

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. április 8., csütörtök (OS) -

    Nemzetközi Roma Nap: Közteret nevezett el Puczi Béláról a Fővárosi Önkormányzat
A Nemzetközi Roma Nap alkalmából, április 8-án Puczi Béla roma hősről elnevezett közteret avatott fel a Fővárosi Önkormányzat a Westend Bevásárló Központ, a Váci út és Nyugati tér által határolt területen.
Karácsony Gergely főpolgármester több roma szervezet kérésére kezdeményezte, hogy Puczi Béláról, az 1989-es marosvásárhelyi tüntetések roma hőséről nevezzenek el közteret Budapesten. A teret április 8-án csütörtökön, a Nemzetközi Roma Napon avatta fel a főpolgármester Setét Jenő polgárjogi aktivistával, az Idetartozunk Egyesület vezetőjével, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettessel és Győrffy Máté terézvárosi alpolgármesterrel. A helyszínválasztás és a köztér elnevezése szimbolikus döntés: Puczi Béla Magyarországra menekülése után, a halálát közvetlenül megelőző időszakban a Nyugati pályaudvar mellett élt hajléktalan emberként, egyedül, nyomorban.
"Puczi Béla sorsa azért lehet annyira fontos felkiáltójel számunkra, mert azt mutatja, hogy az elmúlt 30 évben hány minőségében bukott meg a magyar állam emberségből. És az, hogy most itt vagyunk, és hogy sokak számára fontos volt, hogy ezt a teret róla nevezzük el, mégis egy esélyt ad arra, hogy legalább felismerjük a hibáinkat, és próbáljuk azokat orvosolni" – hangsúlyozta Karácsony Gergely.

     Kiadó: Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.