2021. április 10., szombat 14:46

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. április 10., szombat (OS) - Energia Charta Egyezmény: itt az idő, hogy letörjük a szennyező nagyvállalatok hatalmát  -

    Az Energia Charta Egyezményt még az 1990-es évek elején írták alá, azért hogy megvédjék az olaj- és gázipari vállalatokat a volt Szovjetunióba történő befektetésekkel szembeni politikai kockázatoktól. De az Egyezmény befektetővédelmi rendelkezései annyira a szennyező nagyvállalatoknak kedveznek, hogy az már nagy mértékben veszélyezteti az EU-s klímacélok elérését. Az Egyezmény felülvizsgálata napirenden van, de a magyar kormány hallgat, ezért hivatalos tájékoztatást kértünk tőlük.

Egy tényfeltáró riport világított rá arra, hogy az Energia Charta Egyezmény beruházásvédelmi rendelkezéseinek keretein belül a befektetők és az államok közötti jogviták igencsak elszaporodtak. Az Egyezmény nagyon magas szintű védelmet biztosít többségében multinacionális cégeknek, és lehetőséget ad arra a szennyező nagyvállalatoknak, hogy bepereljék az államokat, ha úgy látják, hogy a pénzügyi profitjuk veszélyben van.

Mára már ott tartunk, hogy az Egyezmény rendelkezései alapján indított perek 74 százalékát magáncégek indítják tagállamok ellen nemzetközi választottbíróságok előtt.

     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.