2021. április 13., kedd 12:47

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közleménye (2. rész)
    Budapest, 2021. április 13., kedd (OS) - A MEKH tevékenysége ezer szállal kapcsolódik a klímavédelmi törekvésekhez

Felelős hatóságként minden szabályozói döntésünk során alaposan mérlegelnünk kell a döntések környezetünkre gyakorolt hatásait is. A célunk a fenntarthatóság, a természeti értékek megóvása, és az, hogy a következő generáció számára is élhető környezetet hagyjunk magunk után – jelentette ki előadásában a MEKH elnöke.

Horváth Péter János a MEKH klímavédelemmel kapcsolatos feladatait és eredményeit ismertetve elmondta, hogy a Hivatal támogatja a zöld távhőrendszerek kialakítását, a biomassza, a biogáz és a geotermikus energia fűtési célra történő hasznosításának a növelését, továbbá a környezetbarát közlekedés előmozdítását.

Zajlik az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer bevezetése, amelynek lényege ösztönözni a szolgáltatói oldal energiahatékony beruházásait, amivel 2030 végéig évi 7 PJ energiamegtakarítás érhető el a lakossági és vállalati végfelhasználói árak hosszú távú stabilitásának megőrzése mellett – tette hozzá az elnök. Mint mondta, a fogyasztói oldalon ez a működési modell a végső energiafelhasználás mérséklődésével a költségek csökkenését is eredményezheti.

Az elnök emlékeztetett, hogy hazánk a Nemzeti Energia- és Klímatervben vállalta, hogy az ország végső energiafogyasztása 2030-ban nem haladja meg a 2005-ös értéket.

Kiadó: Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal