2021. április 13., kedd 12:47

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közleménye (3. rész)
    Budapest, 2021. április 13., kedd (OS) - A MEKH tevékenysége ezer szállal kapcsolódik a klímavédelmi törekvésekhez

Ez egy nagyszabású cél, azonban ha figyelembe vesszük, hogy a technológiai fejlődés, az újabb és újabb gyáregységek, üzemek létesítése, továbbá a fogyasztói szokások alakulása az energiafogyasztás növekedését eredményezi, akkor belátható, hogy a végső felhasználás csökkenéséhez jelentős energiahatékonysági javulás szükséges – hívta fel a figyelmet.

Magyarország az elmúlt években jelentős lépéseket tett a klímacélok elérése érdekében. 2021. januári teljes primerenergia-felhasználásunk 28 százalékát klímasemleges energiahordozók biztosították, ez az arány a villamosenergia-termelésben ugyanebben az időszakban közel 60 százalék. A nukleáris energia és a megújuló energiaforrások együttesen tették lehetővé, hogy energiatermelésünk több mint felének mára nincs a klímát károsító kibocsátása.

A villamosenergia-termelésben a megújuló energiaforrások részaránya dinamikusan nő. A háztartási méretű napelemek teljesítőképessége a 2015-ös 128 megawattról (MW) tavaly szeptember végére 640 MW-ra emelkedett, ami öt év alatt ötszörös növekedést jelentett. A Hivatal 2020. szeptember végén 79 681 háztartási kiserőművet tartott nyilván, amelyek közül 65 140-et természetes személyek telepítettek – ismertette Horváth Péter János.

Kiadó: Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal