2021. április 13., kedd 14:45

A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye
    Budapest, 2021. április 13., kedd (OS) - 82 éves korában elhunyt Dr. Czeglédi József (1939-2021), a KEP elnöke, a hazai idegenforgalom emblematikus alakja, az MTA Köztestület tagja, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje, az 56-os Emlékérem és a Szabadság Hőse Emlékérem kitüntetettje.

Az 56-os Forradalom fegyveres résztvevője. A Budapesti Közgazdasági Egyetem (1965) elvégzését követően a Vendéglátóipari Főiskola tanársegédje, adjunktusa. 1970-74 az Országos Tervhivatal idegenforgalmi szakértője. 1973-ban lett a közgazdaságtudományok kandidátusa. 1974-2000 idegenforgalmi vezetőként dolgozott a turizmust felügyelő minisztériumban és a kormánynál. 1987-89 az OIH vezetője. 1986-96 a bécsi székhelyű Magyar Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet vezetője. 1996-98 üdülőterületi miniszteri biztos. 1996-tól egyetemi docens a Pannon Egyetem Turizmus Tanszékén. 1987-2002 tagja az AIEST Idegenforgalmi Világszervezet Elnökségének. Alapítója és 2001 óta elnöke a Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesületnek. Alapító elnöke a MTESZ-SZVT Turizmus Szakosztályának. Állandó tanácsadója az Országgyűlés Turizmus Bizottságának. 2002-2006 az 56-os Szövetség országos ügyvezető elnöke. 2006 óta az 56-os Történelmi Alapítvány kurátora. Kezdeményezésére jött létre az 56-os Akadémia illetve a KEP Társadalmi Párbeszéd Fórum civil szervezetek részvételével. Elsőként szerzett Magyarországon tudományos fokozatot idegenforgalmi témából és kapta meg a legnagyobb idegenforgalmi kitüntetést, a Pro Turismo-t 1990-ben.

Kiadó: Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület