2021. április 16., péntek 22:43

A Budapest Világörökségéért Alapítvány közleménye
    Budapest, 2021. április 16., péntek (OS) - ÁPRILIS 18. – MŰEMLÉKI VILÁGNAP

    A soproni Oroszlán patika-ház ablakkeretezésének vakolata alól kicsit törötten kibújó, faragott-festett, rokokó kő kagylódísz.
Kecskeméten a fennmaradt utcahálózat védelme a 800 éves várostörténetet, a térbeli növekedés rendjét máig magyarázó XIX. század eleji térkép nyomán.
A budai várban egy fekete kőkerítésből középkori házak homlokzati részleteit lehetett kihámozni és helyreállítani. Két kis bolt néhány töredékből rekonstruált széles kő ablakpárkánya – a "kirakat", ahová kirakták az árut.
Mezőkövesd 1700-beli nagycsaládos újra-betelepítése mára elmosódott szigorú geometrikus rendszeréről árulkodó pár régi ház, amelyek a mai tekergő utcácskák felé ablaktalan végükkel fordulnak.
Óbuda kétszáz éve épült fogadójának bálterme alatt a földből a kétezer éves római villa-előd házioltára és vízvezető köve jött elő – utóbbi ma csurgó a régi fogadóból megformált Óbudai Társaskör kertjében.
HA EGY MŰEMLÉK ELPUSZTUL VAGY MEGHAMISÍTJÁK, MILLIÓNYI EMLÉKEZET VÉSZ EL.
     Kiadó: Budapest Világörökségéért Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.