2021. április 19., hétfő 16:25

A Párbeszéd közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. április 19., hétfő (OS) - Párbeszéd: Fellépést követelünk az életveszélyben lévő Alekszej Navalnij ügyében!

    A Párbeszéd felszólítja a magyar kormányt, hogy vessen véget a gyáva és felelőtlen hallgatásnak és a közös EU-s fellépés akadályozásának, és tegyen meg minden lehetséges lépést a Vlagyimir Putyin börtönében életveszélyes állapotba került ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij ügyében.

Az orosz ellenzék legismertebb vezetőjét tavaly augusztusban először egy szovjet időkben kifejlesztett idegméreggel, novicsokkal próbálta megmérgezni a hatalom. A gyors orvosi beavatkozás és a politikus Németországba menekítését követő kórházi ellátás eredményeként Navalnij még felépült ebből a mérgezésből. Az ellenzéki vezetőt hazatérésekor, január közepén azonban már a repülőtéren letartóztatták, és koholt vádakkal börtönbüntetésre ítélték, majd március közepén a Moszkvától 100 kilométerre lévő pokrovi börtönbe szállították. Azóta ebben a különlegesen szigorú, általa csak "koncentrációs táborhoz" hasonlított fegyintézményben raboskodik, ahol egészségügyi problémáira nem kapott megfelelő kezelést, ezért március végén éhségsztrájkba kezdett. Navalnij mostanra olyan állapotba került, hogy "bármikor megállhat a szíve és a veseműködése is leállhat" – áll abban a levélben, amelyet orvosai az uniós külügyminisztereknek, így Szijjártó Péternek is küldtek. Hírek szerint a politikust ma fogvatartási helyéről börtönkórházba szállították.

     Kiadó: Párbeszéd

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.