2021. április 20., kedd 10:52

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. április 20., kedd (OS) - A Fudan Egyetem veszélyezteti a magyar egyetemek nemzetközi versenyképességét!

    A sajtót és a közvéleményt élénken foglalkoztatja a kínai Fudan Egyetem kampuszának megépítése körüli vita. Azonban a médiában kevés helyen foglalkoztak a kérdéssel, hogy az éppen átalakuló magyar felsőoktatás versenyképességére milyen hatással lehet, egy szinte korlátlan anyagi erőforrásokkal rendelkező, Európában piacszerzésre és tudományos elismertségre törekvő egyetem megjelenése.
A Fudan Egyetem jelenleg is több hazai felsőoktatási intézménnyel működik együtt, például a Corvinus Egyetemmel, vagy a Semmelweis Egyetemmel. Ezek az egyetemek eddig partnerként tekinthettek a kínai Fudanra, azonban néhány éven belül már versenytársak lesznek, és félő, hogy komoly hátrányból kell majd felvenni a harcot.
A magyar felsőoktatás jelenleg zajló modell váltásának egyik indoka, hogy a következő években beérkező Európai Uniós pénzeket, egy rugalmasabb rendszerben használhassák fel az egyetemek. Ennek célja, a nemzetközi rangsorokban történő jelentős előrelépések 2030-ig, valamint az, hogy a magyar felsőoktatásban minél több külföldi hallgató vegyen részt.
Mindkét cél elérését nehezíti meg egy olyan, már nemzetközi szinten elismert egyetem megjelenése az országban, mint a Fudan Egyetem.

     Kiadó: Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.