2021. április 23., péntek 10:26

A Végeken Egészséglélektani Alapítvány közleménye
    Budapest, 2021. április 23., péntek (OS) - Az EAAD-Best projekt keretében a depresszió megelőzése, felismerésének javítása és az öngyilkossági cselekmények számának csökkentése céljából 10 európai ország képviselőiből álló konzorcium állt össze. A depresszió a második leggyakoribb, tartós munkaképesség-csökkenést okozó betegség, a termelékenységre gyakorolt hatása eléri az EU GDP-jének 1 százalékát. Az öngyilkosságok hátterében az egyik leggyakoribb háttértényező a depresszió. A Covid-19 pandémiához kapcsolódó hatások súlyosbítják a mentális problémákat, így a depresszió előfordulása is várhatóan növekedni fog. A projekt célja a megelőzés, valamint a diagnosztikai és terápiás arányok javítása Európában és Magyarországon.

    Az EAAD-Best célja a depresszióval és az öngyilkossági magatartással járó terhek csökkentése egyéni és társadalmi szinten. A program során az EAAD regionális, közösségi alapú, négyszintű intervenciós koncepcióját valósítja meg, és ösztönzi az iFightDepression® online terápiás eszköz használatát. A program hazai megvalósítója a Végeken Egészséglélektani Alapítvány, szakmai hátterét a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete adja,  végrehajtására 2021-2024 közt kerül sor. A program Debrecen, Pécs és Győr területén és valamint vonzáskörzetében kerül bevezetésre.
A projekt céljai közé tartozik a mentális problémákhoz kapcsolódó megbélyegzés csökkentése, az egészségügyi műveltség javítása és a segítségkérő magatartás ösztönzése. A projektet az Európai Unió finanszírozza.

További információ a projektről az EAAD weboldalán olvasható.


     Kiadó: Végeken Egészséglélektani Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.