2021. május 11., kedd 11:38

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége közleménye (2. rész)
    Budapest, 2021. május 11., kedd (OS) -

    Bár a vakvezetőkutyák képesek kikerülni az ilyen és hasonló váratlan akadályokat, a szűk belvárosi járdákról ehhez gyakran az úttestre kell lelépnie a vak gazdának és négylábú segítőjének, ami szintén balesetveszélyes lehet.

De jócskán vannak egyéb akadályok is a városi járdákon, amelyek próbára teszik a látássérült közlekedők ügyességét és nap mint nap megnehezítik azt, ami a többségnek rutinfeladat. Kifejezetten veszélyesek a vak és gyengénlátó gyalogosok számára azok a kerékpárutak, amelyeket a járdákra festettek fel és amelyeket tapintható jelzések híján látás nélkül nem lehet észlelni.

Az MVGYOSZ a közlekedési kultúra napján arra hívja fel a figyelmet, hogy egy kis odafigyeléssel bárki tehet azért, hogy városaink utcái akadályoktól mentesebbek legyenek. Ha valaki használat után nem hagyja a járda közepén az elektromos rollert, ha nem a járdán kerékpározik, ha a járdára felfestett kerékpárúton odafigyel a látássérült gyalogosokra, vagy ha nem vonja el szólongatással vagy simogatással a vakvezetőkutya figyelmét a munkájáról, máris tett valamit a közlekedési kultúra javításáért.

A vak és gyengénlátó emberek az utcai és közösségi közlekedés során maximálisan komolyan veszik, hogy "a biztonságé az elsőbbség". Az MVGYOSZ arra kéri az utca emberét és a döntéshozókat, hogy ugyanígy gondolkodva tegyenek egy biztonságosabb és akadálymentesebb közlekedésért!

     Kiadó: Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.