2021. május 12., szerda 12:37

A Párbeszéd közleménye (2. rész)
    Budapest, 2021. május 12., szerda (OS) - Kényszerszerződés, lehallgatás, megalázó fizetések – így "ünnepli" Orbán az ápolók napját

A kormány emellett idén februárban olyan szerződésmódosítást kényszerített az ápolókra, amely után több ezer kórházi dolgozó mondott fel. Azok maradtak, akik a leginkább kiszolgáltatott helyzetben vannak: gyermeküket egyedül nevelő anyák, idősebb dolgozók. A felmondott ápolók egy fillér végkielégítést sem kaptak – sok esetben a több évtizedes munkaviszony után. A kormány nemrég pedig azt is közölte, hogy lehallgatja az ápolókat, belenéz az e-mailjeikbe, és még csak engedélyt sem kér tőlük ehhez.

A Párbeszéd számtalanszor benyújtotta az ápolók azonnali, 50%-os béremeléséről szóló javaslatát, ami könnyen kigazdálkodható a költségvetésből, de a Fidesz minden alkalommal elutasította azt. A jogszerűtlen lehallgatás ellen is fellépünk: az Alkotmánybírósághoz fordulunk, és tovább küzdünk azért, hogy a Covid-osztályon dolgozók megkapják a nekik járó pluszjuttatásokat.

Legkésőbb a kormányváltás után igazságot teszünk, megadjuk az egészségügyben dolgozóknak a nekik járó anyagi, szakmai és erkölcsi megbecsülést. Az Orbán-kormány a járványkezelésben megbukott, és az, hogy a teljesen kivéreztetett és leharcolt magyar egészségügyi rendszer nem omlott össze, kizárólag az ott dolgozók hősies és áldozatos munkájának köszönhető.

Szabó Tímea,
a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője