2021. május 12., szerda 14:02

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. május 12., szerda (OS) - Új eszközök a fogyasztóvédelmi kampányban: a vevőknek podcast, az eladóknak workshop

Már elérhető az áprilisi online vállalkozói workshop összes előadása a legnépszerűbb videómegosztó oldalon, amelyekből a legfontosabb fogyasztóvédelmi szabálymódosításokról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az első résszel és Ugron Zsolna író műsorvezetésével elindult az elsősorban vásárlóknak szóló tematikus podcast is, a nyitóepizód a jótállás-szavatosság januártól megújított előírásait taglalja.  A kampány az 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrás segítségével megvalósuló "Digitális Fogyasztóvédelem – a fogyasztóvédelmi feladatok elektronizálása" projekt keretében valósul meg.

Az ősszel indult és május végéig tartó kampány fő céljai a fogyasztói tudatosság növelése és a vállalkozások jogkövető magatartásra ösztönzése. Az intenzívebb és alaposabb tájékoztatást különösen időszerűvé teszi, hogy idén és jövőre több fogyasztóvédelmi szabálymódosítás lép hatályba, jelentősen erősítve a vásárlók jogait. A legtöbb panaszt kiváltó jótállás-szavatossághoz kapcsolódó előírásokat bő másfél évtized után újította meg átfogóan az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Nyártól a piacfelügyeleti hatóságok többletjogosítványokat kapnak főként az online visszaélések megakadályozása érdekében. 2022 nyarától alkalmazhatók a kettős minőséggel szembeni fellépést megalapozó rendelkezések.
     Kiadó: Innovációs és Technológiai Minisztérium