2021. május 13., csütörtök 11:34

Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. május 13., csütörtök (OS) - Tavaly 88 százalékkal nőtt a kapcsolati erőszak bűncselekmények száma

    Hosszú huzavona után megszereztem a rendőrségtől a családon belüli erőszak adatait. Az éves jelentésben megtaláltam, hogy tavaly 88 százalékkal nőtt a kapcsolati erőszak bűncselekmények száma, 27 százalékkal a hozzátartozók közti emberölések száma, és rekordszámú, 1842 esetben rendeltek el ideiglenes megelőző távoltartást. Az adatsorok újra igazolják, hogy a családon belüli erőszak áldozatai döntően nők, és a tavalyi számok növekedése mögött is jellemzően nők ellen elkövetett bűncselekmények állnak. A hatékonyabb hatósági fellépéshez részletes adatgyűjtésre, a családon belüli erőszakra specializált rendőri felelősre, esetkonferenciákra, a rendőri munka rendszeres értékelésére és a magánindítványhoz kötöttség megszüntetésére lenne szükség.
A családon belüli erőszak elleni fellépésben ott kezdődnek a problémák, hogy nincsenek rendszerezett és használható statisztikai adatok. Ha a nyilvános adatokból akarunk tájékozódni, akkor nem tudjuk meg, hogy egy adott évben pl. hány kapcsolati erőszak bűncselekmény történt, vagy hány nőt gyilkolt meg a partnere, mert az adatbázis csak a lezárt nyomozásokat tartalmazza. Az országos értékelő jelentésben ugyanakkor az elkövetés idején rögzített adatok vannak, de a jelentések nem elérhetőek nyilvánosan, hiányosak és valódi értékelést nem tartalmaznak.
    
     Kiadó: Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.