2021. május 13., csütörtök 11:34

Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közleménye (2. rész)
    Budapest, 2021. május 13., csütörtök (OS) - Tavaly 88 százalékkal nőtt a kapcsolati erőszak bűncselekmények száma

    Az adatok szerint 2020-ban 88 százalékkal több kapcsolati erőszak bűncselekményt követtek el, mint egy évvel korábban, és a 472 eset 89 százalékában nő volt az áldozat. A 2020-ban lezárt esetek 61 százaléka végződött vádemeléssel, 27 százalékban a magánindítvány hiánya miatt került sor a feljelentés elutasítására, vagy a nyomozás megszüntetésére. 2020-ban 84 hozzátartozók közti emberölés történt, ami 27 százalékos növekedés az előző évihez képest, de nemi arányokat, területi adatokat nem tartalmaz a jelentés. Rekordszámban, 1842 esetben rendelt el a rendőrség ideiglenes megelőző távoltartást.

Az erőszak visszaszorításához sokkal tudatosabb rendőri fellépésre, a rendőri intézkedések rendszeres értékelésére, esetkonferenciákra, prevenciós megbízottra, és sokkal részletesebb adatgyűjtésre lenne szükség. Az Isztambuli egyezménnyel összhangban pedig meg kellene szüntetni egyes bűncselekmények elleni eljárás magánindítványhoz kötöttségét.
    
     Kiadó: Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.