2021. május 15., szombat 13:45

A Demokratikus Koalíció közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. május 15., szombat (OS) - A DK fővárosi polgármestereinek nyílt levele a fideszes polgármesterekhez

    Tisztelt Polgármester Urak!

Kedd éjszaka az Önök pártjának egyik képviselője olyan törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűléshez, amely arra kötelezi az önkormányzatokat, hogy a piaci ár töredékéért árusítsák ki bérlakásaikat. Kérdezem Önöket, hogy párttársuk, aki beterjesztette ezt a javaslatot, előzetesen konzultált-e Önökkel. S ha igen, akkor Önök egyetértettek-e a javaslattal?

Mi úgy gondoljuk, hogy ez az ámokfutó javaslat – amelyet az Önök pártjának egyik polgármestere joggal "marhaságnak" minősített – minden önkormányzatot hátrányosan érint, így az Önök által vezetett önkormányzatokat is. Mindannyian tudjuk, hogy ez az elképzelés lenullázza az önkormányzati ingatlanvagyont, teljesen kiüresíti a rendszerváltás egyik legfontosabb reformját, az önkormányzatiságot. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy a javaslat alaptörvényellenes. Önök is tudják, hogy az Alaptörvény 32. cikk 1 §-a kimondja, az önkormányzati tulajdon tekintetében az önkormányzat gyakorolja a tulajdonost megillető jogokat. A Ptk 5:13. § 2. bekezdés pedig azt mondja ki, hogy tulajdonosi jogok alatt kell érteni a birtoklás, a használat, a hasznok szedésének és a rendelkezésnek a jogát. Ez a javaslat pedig alapvetően a rendelkezési jogot korlátozza a bérlő vételi jogának alapításával.

     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.