2021. május 17., hétfő 11:39

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete közleménye
    Budapest, 2021. május 17., hétfő (OS) -

    Újabb kemény harcok várnak a Szakszervezetre!

Készülnek a modellváltó egyetemek szervezeti felépítését és működését meghatározó szabályzatok, amelyek alapvetően befolyásolják a felsőoktatás jövőjét, azon belül pedig az intézmények autonómiáját.
Mivel a kormányzat nem hajlandó törvényi garanciákat adni, ezért az FDSZ elnöksége felhívja a modellváltó egyetemek alapítványi kuratóriumait, hogy a helyi működési szabályzatokban erősítsék meg az Alaptörvényben és Nemzeti Felsőoktatási Törvényben is megfogalmazott egyetemi autonómiát biztosító szenátusi jogokat.
Megítélésünk szerint a szenátus nem a rektor, vagy más operatív irányító testület mellé tartozó szervezet, annak helye a fenntartó alapítvány kuratóriuma és a rektor között értelmezhető. Véleményünk szerint – elismerve a kuratórium NFTv-ben meghatározott fenntartói és tulajdonosi jogait – a szenátust valódi véleményezési, egyetértési és együttműködési jog kell, hogy megillesse, amit az Alaptörvény is garantál. A rektor vezeti a szenátust, a szenátusnak pedig rektorjelölő funkciója van.
Felhívjuk a kuratóriumok figyelmét, hogy a szervezeti felépítésben és az SZMSZ-ben tegyék egyértelművé a szenátus helyét. Olyan világos keretet adjanak, amelyben a munkavállalók érdekei is kifejeződhetnek és érvényesülhetnek, és eddigi lojalitásukat és magas minőségű szakmai munkájukat megerősítve tudják megvalósítani a stratégiai elképzeléseket, azokat magukénak is érezve.
Így válhat az autonóm felsőoktatás a fejlődés vezető területévé.

FDSZ
     Kiadó: Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.