2021. május 18., kedd 12:05

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének közleménye (2. rész)
    Budapest, 2021. május 18., kedd (OS) -

    A levélben hivatkoztunk az Európa és a világ más államaiban kidolgozott szabályozásokra, melyek a maszkviselés megkövetelt módját alkalmazni képtelen betegek életfeltételeit is figyelembe vették.

Semmi eredmény!

Egy az ombudsmanhoz benyújtott beadvány szerint a panaszos betegsége lehetetlenné teszi a szabályoknak megfelelő maszk viselését. A jogszabályok nem teszik lehetővé az egészségügyi okból maszkviselésre képtelen személyek megfelelő védelmét, ugyanakkor súlyos jogkövetkezményeket fűznek a maszkviselési szabályok megszegéséhez.

Az ombudsman megkereste az EMMI közigazgatási államtitkárát, és az Egészségügyi Szakmai Kollégium Tüdőgyógyászati Tagozatának elnökét.

A vizsgálatnak az ügy érdemében tett megállapításai szerint a nyilvános helyen is kötelezővé vált maszkviselés számos betegcsoport számára jelent megoldhatatlan nehézséget, hiszen a részükre is kötelező rendelet törvénytisztelő betartása számukra azt jelentette, hogy végső soron nem hagyhatták el lakásukat, hiszen a Kormány kimentési lehetőséget nekik nem biztosított.

Az ombudsman intézkedésének lényege, hogy az alapvető jogokkal összefüggő visszásság bekövetkezése miatt és a jövőbeli jogsérelem lehetőségének elkerülése érdekében 2021. április 14-én kiadott jelentésében felkérte az EMMI miniszterét, hogy fontolja meg, a maszkviselésre képtelen személyek egyedi szempontok alapján történő mentesítése jogszabályi lehetőségének megteremtését.

A téma elhallgatva, a miniszter lépéséről semmi hír!

Pós Péter elnök

     Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.