2021. június 8., kedd 00:38

A Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM) közleménye (2. rész)
    Budapest, 2021. június 8., kedd (OS) - Dr. Róbert Péter történész rövid, ámde érdekfeszítő interaktív előadását tekinthette meg a közönség Szenes Hanna magyar-zsidó hősről, akinek ebben az évben ünnepeljük 100. születésnapját. Az első programrész az Ávinu Trió együttes liturgikus dallamaival zárult.A színpadon lévő magyar és izraeli zászlókkal fejezték ki a szervezők az Izrael Nemzetállam melletti elköteleződést, miközben hazánkkal ellentétben sok más ország, nemzetközi szervezet ellenséges a zsidó állammal szemben.

    A szünetet követően mindenki meglepetésére Kriszt László dramaturg-rendezőnek közelgő kerek születésnapja alkalmából egy igazán megható videó összeállítást vetítettek le, melyben elsőként Sárdi Mária írónő köszöntötte akiről a darab szól, majd az elmúlt 15 év alatt a monodrámát korábban játszott Budai Tünde, Szabó Eszter és Dombrádi Alina színművésznők.

Utána került sor a programsorozat hagyományos részeként a gyászimára, mely a 6 millió Európából és közte a Magyarországról 600 ezer zsidó, cigány, embermentő mártírok emlékére hivatott emlékeztetni. Az est fénypontjaként került bemutatásra a Kislány a pokolban című holokauszt monodráma, melyet immár 2 éve Gunyecz Anna színésznő testesít meg töretlen sikerrel.
A világon egyedülálló, sajátos módon mutatja be a vészkorszakot a 6 millió mártírt egy akkor, a szörnyűségeket megélt 15 éves kislányon keresztül, mely segít egyfajta ökumenikus hidat képezni a Ti és Mi közti szakadék ellensúlyozása képen. Köszönet az élő tolmácsolásért Pinczés Bálint úrnak.
     Kiadó: Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.