2021. június 22., kedd 14:23

Az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért közleménye (2. rész)
    Budapest, 2021. június 22., kedd (OS) -

    A felsorolt pontokban nyomatékosítják, hogy mind a pszichiátriai betegfelvételekre, mind pedig a kezelésekre (tudatmódosító szerek adagolása, elektrosokk) tájékozott beleegyezés után kerüljön sor – felülírva azt az eljárásmódot, hogy a veszélyesnek ítélt betegeket akaratuk ellenére zárják be és kényszerkezeljék, amely teljes egészében szembemegy korunk emberi jogi törekvéseivel. A WHO emellett törvényi szabályozást szorgalmaz a kényszerkezelések ellen, illetve a kényszerintézkedések helyett alternatívaként szolgáló megoldások biztosítására.
Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nemzetközi szervezete örömmel fogadta a WHO kiadványát – a Magyarországon is jelen lévő jogvédő szervezet évtizedek óta küzd a pszichiátriákon történő jogsértések, megaláztatások és károsodások ellen. Természetesen nem kérdés az, hogy egy zavart elmeállapotú személyt, aki tényleges veszélyt jelenthet a környezetére, el kell különíteni, amíg az állapot fennáll. Mindezt azonban gyógyító tevékenységként feltüntetni, és teljesen szubjektív módon alkalmazni bárkire, akinek viselkedése vagy gondolkodásmódja eltér az átlagtól, embertelen és jogsértő az elmeegészségügy részéről – megszámlálhatatlanul sokan estek már áldozatául ezeknek az önkényes eljárásoknak.
A jogvédők remélik, hogy a WHO üzenete elég erőteljes hatással lesz a törvényhozókra ahhoz, hogy érdemi változásokat vezessenek be a pszichiátria idejétmúlt és jogsértő gyakorlataiban.
     Kiadó: Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.