2021. július 8., csütörtök 14:32

Az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület közleménye
    Budapest, 2021. július 8., csütörtök (OS) - Statisztika és érzelem

    Az emberek bár figyelik az adatokat, amelyeket a statisztika tudománya gyűjt össze, többségük keveset tud erről a tudományról. Felháborodik, ha neki nem kedvező értékeket lát és úgy érzi, hogy itt valamilyen aljas csalás áll a dolog mögött, amivel őt be akarják csapni, megrövidíteni a statisztikával.

Az elmúlt napokban a KSH kiadta az időszakos munkabér adatokat. Ebben az áll, hogy kb. 440 000 Ft/hó 2021-ben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete. Ez sokaknál kiverte a biztosítékot, mert a környezetükben ennél sokkal kevesebb fizetéseket tapasztalnak. Az érzelmi felháborodás helyett azonban sokkal célszerűbb a valósággal megismerkedni, így néhány példával bemutathatjuk a statisztikában használt átlagkeresetek fogalmát.

A bruttó átlagkereset, természetesen sokkal nagyobb, mint a nettó. 440 000 Ft bruttó átlagkereset kb. 290 000 nettónak felel meg. A teljes foglalkoztatottak csoportjába nem tartoznak bele a vállalkozóként dolgozók, a rövidített munkaidőben dolgozók, a közmunkások, az év során megszűnt, vagy később keletkezett munkaviszonyban dolgozók. Nem számítják ide az 5 főnél kevesebb dolgozót foglalkoztató vállalatok kereseteit sem. Ezért a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete számottevően eltérhet attól, amit az emberek tömegesen a zsebükben tapasztalnak. Ez azonban nem valamiféle rafinált statisztikai csalás, hanem a szakma szigorú szabálya. A magyar KSH a világon a legjobbak közé tartozik, már 1867 óta.

     Kiadó: Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.