2021. július 16., péntek 18:30

Az MEPS Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete közleménye
    Budapest, 2021. július 16., péntek (OS) -

    Az ásványgyapot ugyanabba a kategóriába tartozik, mint az azbeszt?
(Az EU Today 2021. július 7-i  közleménye alapján)
Az ausztrál biztosítók az ásványgyapotot az azbeszttel azonos kategóriába sorolják "a mesterséges ásványi szálak azon csoportját is, amely az ásványgyapotot, kőzetgyapotot, üvegszálat, kerámiaszálat és szuperfinom szálakat foglalja magába". Az  Európai Uniónak is ki kell dolgoznia az építőipari dolgozók és az épület tulajdonosok ásványgyapottal kapcsolatos egészségügyi kockázatokkal szembeni védelmére vonatkozó politikáját.
Azok, akik ásványgyapot szigeteléssel dolgoznak, nagyobb veszélynek lehetnek kitéve a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulása szempontjából, amely a légutak gyulladását és a tüdőszövet károsodását okozza. Az ásványgyapot az azbeszt helyettesítésére jelent meg, amikor azt  betiltották. Az azbesztipar összeomlásakor azonban az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) az ásványgyapotot is rákkeltőnek és az emberre veszélyesnek minősítette. Az ásványgyapot ipar úgy reagált erre a helyzetre, hogy megváltoztatta termékeinek összetételét így 2002-ben már nem minősítették rákkeltőnek. További kérdések merültek fel azonban az 1995-ben elvégzett második teszt-sorozat valóságtartalmával kapcsolatban. Mindezek tükrözik az egészségügyi aggályokat és ezek döntéshozók intézkedését igénylik.
     Kiadó: MEPS Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.