2021. július 20., kedd 16:21

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet közleménye
    Budapest, 2021. július 20., kedd (OS) - Őzek az utakon – megkezdődött az üzekedés

Augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka, vadásznyelven: üzekedése. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadászatra jogosult szervezetek érdekképviselete, azt kéri az autósoktól: a szokásosnál is figyelmesebben vezessenek, mivel az állatok nappal is sokkal aktívabbak és gyakran keresztezik a közutakat. Az őz hazánk legnagyobb egyedszámú és legelterjedtebb nagyvadfaja (országos állományát 375 500-ra becsülik). A nagyvadgázolások során ezen faj egyedeit ütik el leggyakrabban az autók, jelentős részben július és augusztus közepe között.

Őznász idején a bakok űzik a sutákat, de egy másik bakot is elkergethetnek a territóriumukról. Ilyenkor az állatok sokkal óvatlanabbak, figyelmetlenebbek, mint általában. A balesetek jelentős része azonban megelőzhető, ha az autósok figyelmesen, a körülményeknek megfelelően vezetnek.

Ha a vadelütés mégis bekövetkezett, mindenképpen hívjuk a rendőrséget! A vadelütés közúti balesetnek minősül, így bármilyen további ügyintézés alapja a rendőrségi jegyzőkönyv lehet. Az adott területen gazdálkodó vadászatra jogosultat – jellemzően vadásztársaságot – is értesíteni kell, erről általában szintén a rendőrség gondoskodik.

További információk, számadatok a Védegylet honlapján.

Kiadó: Országos Magyar Vadászati Védegylet