2021. július 21., szerda 20:19

A Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület közleménye
    Budapest, 2021. július 21., szerda (OS) - A Tisza forrásától a torkolatáig felméri a hulladékszennyezést a PET Kupa csapata. Az IIB – International Investment Bank - támogatásával megvalósuló Clean Water, Happy Tisza elnevezésű projekt záró epizódjához, a Tisza Expedícióhoz érkezett. A felfedező út során a PET Kupa önkéntesei végig hajóznak a folyón, és közben felmérik a folyami hulladék gócpontjait. A hazai Felső-Tisza vidékét már jól ismerik, azonban az ukrán, román és szerb szakaszok szennyezettségéről is szeretnének most képet kapni.

    Korábban a projekt keretében a Tisza mindkét partján bebarangolták az ártéri erdőt a magyarországi szakaszon, a TrashOut alkalmazásban jelölve a hulladék lelőhelyeket. Így született meg a Tiszta Tisza Térkép, ami az alkalmazás webes felülete, ahol folyamatosan frissülnek az on-line rögzített szennyezett és megtisztított területek. A Tisza Expedíció július 23-án indul a Tisza forrásától Kárpátaljáról tapasztalt folyómentő kapitány vezetésével. A magyar határt Tiszabecsnél lépi át, ahol a IX. Tiszai PET Kupa flottájához csatlakozva gyűjti a PET-palackokat. Csani Kapitány útja a PET Kupa honlapján követhető, élményeiről készülő videós beszámolóit a Facebookon is megosztja. Az expedíciós hajó több helyszínen is kiköt az út során, és kiállításon keresztül mutatja be folyók szennyezettségét, annak okait és a folyótisztító munka eredményeit. A kiállítás mellett a települések lakói folyómentő akciókba is becsatlakozhatnak. A hajó várhatóan szeptemberben éri el a Dunát Titelnél. Jó szelet!
     Kiadó: Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.