2021. augusztus 3., kedd 09:16

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. augusztus 3., kedd (OS) - A Fővárosi Önkormányzat által szervezett antitestvizsgálat eredményei

A Fővárosi Önkormányzat – az arra jelentkező kerületi önkormányzatokkal együttműködésben – július hónapban ingyenesen lehetőséget biztosított 60 év feletti budapesti lakosok számára koronavírusantitest-tesztelésre.

A tesztelés során vénás vérből vett mintából, az ABBOTT diagnosztikumokat gyártó cég által forgalmazott SARS-CoV-2 IgG II Quant Assay teszt módszer alkalmazásával, szerződött külső laboratórium végezte el a vizsgálatokat. A tesztelésre jelentkezők önkéntesen adhatták meg az oltottságukra vonatkozó adatokat, amely alapján 13,524 esetben értékelhető ki részletesen az eredmény.

A 13,524 értékelhető vizsgálat – a résztvevők véletlenszerű kiválasztásának, illetve a súlyozás hiányában – nem képvisel a hatvan év feletti budapestiek vonatkozásában reprezentatív mintát, azonban az önkéntesen tett nyilatkozatok és adatszolgáltatások alapján elvégzett értékelés és bemutatás így is érdemi tanulságokkal szolgál.

A tesztelés eredményei a következők:
oltóanyag típusa    IgG antitest 50 AU/ml alatt, nem elégséges mennyiség (fő)    %-os érték    IgG antitest 50 AU/ml vagy afölötti értéken, elégséges mennyiség (fő)    %-os érték
AstraZeneca    9    1,29%    689    98,71%
Janssen    2    4,76%    40    95,24%