2021. szeptember 10., péntek 10:46

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. szeptember 10., péntek (OS) - Jár a pacsi a kézkrémgyártóknak

Húszat markolt, de egyet sem fogott legutóbbi terméktesztjén az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált laboratóriuma. A szakemberek nem tenyereltek bele semmibe, mindegyik kézápoló krém megfelelt az előírásoknak. Az összehasonlító értékelés eredményei azonban bárkinek hasznára válhatnak, aki bőrbarát kozmetikumok között válogat.
     A bőr érzékeny védőrétegét a napsütéses vagy hideg időjárás is károsíthatja. A járványhelyzet a gyakori kézmosás és fertőtlenítés miatt fokozottan próbára teszi szervezetünk első védvonalát. Egy megfelelő kézkrém hidratálja, vitaminnal tölti fel a bőrt, begyógyítja a védőréteg apró sérüléseit.
     Az ITM laborméréseinek célja a termékbiztonsági követelmények betartatása és az árukínálat minőségének feltérképezése. A szakemberek először a kézkrémek mikrobiológiai tisztaságát, tartósítószertartalmát és zártságát ellenőrizték. Nem volt miért a gyártók körmére koppintaniuk: a húszféle kozmetikum mindegyike megfelelt az előírásoknak.
     Az összetétel kiemelt szempont volt az összehasonlító vizsgálat során is. A kozmetikai ipari tartósítószerek használata ugyan engedélyezett, de az ún. parabenek egyre többeknél váltanak ki allergiás reakciót. Az értékelésnél a legtöbb részpontot ezért a tartósítószerektől teljesen mentes kézkrém kapta.

Kiadó: Innovációs és Technológiai Minisztérium