2021. szeptember 14., kedd 11:14

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye (1.rész)
    Budapest, 2021. szeptember 14., kedd (OS) - Európai Unió rescEU 1 - Magyarország is csatlakozott az Európai Unió rescEU egészségügyikészlet-felhalmozási kapacitásához. A csaknem 15,75 millió eurós támogatásból a katasztrófavédelem intenzív orvosi ellátáshoz szükséges orvostechnikai eszközöket szerzett be az EU számára magyarországi készletezéssel.

    Az Európai Bizottság 2020. március 18-án úgy határozott, hogy európai uniós készletet hoz létre annak érdekében, hogy segítse az EU országait a COVID-19 járvánnyal szembeni küzdelemben. A Bizottság erről szóló végrehajtási határozata március 20-án lépett hatályba. A készletben az előírtak értemében orvosi felszerelések, intenzív orvosi ellátáshoz szükséges eszközök, azaz lélegeztetőgépek, személyes védőeszközök, köztük újrahasználható maszkok, oltások, gyógyszerek és laboratóriumi kellékek lehetnek. Magyarország Kormánya március 29-én fejezte ki a programban való részvételéről szóló szándékát, amelynek keretén belül Magyarország közbeszerzési eljárás lefolytatásával intenzív ellátásra szolgáló orvostechnikai felszereléseket szerez be az EU számára magyarországi készletezéssel. A rescEU kezdeményezés teljes egészében az EU számára megvalósuló projekt, amely közös stratégiai készlet létrehozására irányul a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény előírásainak figyelembevételével. A raktárkészlet kialakítása céljából pályázható keretösszeg összesen 370 millió euró volt. A raktárkészletet a tagállamoknak minimum három éven át, de legfeljebb 2027-ig kell fenntartaniuk.
     Kiadó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.