2021. szeptember 14., kedd 14:30

A Demokratikus Koalíció közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. szeptember 14., kedd (OS) - Az Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék az elégtelen klímatörvény miatt

Az LMP kezdeményezésére az ellenzéki frakciók a mai napon az Alkotmánybírósághoz fordultak az ellenzék által benyújtott, de a kormánytöbbség által kiherélt klímatörvény utólagos normakontrollja érdekében. A pártok képviselői a keddi közös sajtótájékoztatón elmondták, bíznak abban, hogy az Alkotmánybíróság a klímatörvényt alkotmányellenesnek mondja ki, mert nem biztosítja az egészséges környezethez való jogot, valamint a természeti értékek megőrzését.

Az ellenzéki kezdeményezés nem egyedülálló, több országban van példa arra, hogy a hasonló alkotmánybírósági felülvizsgálat pozitív eredményt hozott.

Április végén a német Szövetségi Alkotmánybíróság mondta ki, hogy alkotmányellenes a német klímavédelmi törvény - mivel az nem fékezi meg eléggé a CO2 kibocsátást és veszélyezteti a jövő generációk szabadságjogait. Így Németországban a döntés értelmében 2022-ig szigorúbb klímatörvényt kell meghozni.

Itt az ideje Magyarországon is cselekedni, hiszen az éghajlatváltozás bennünket különösen érint.

A magyar Országgyűlés egy éve fogadta el a klímatörvényt. Az kormánytöbbség akkor az ellenzéki előterjesztést alaposan átírta, jelentősen megnyirbálva, gyengítve a klímacélokat!

Kiadó: Demokratikus Koalíció