2021. szeptember 16., csütörtök 14:39

A Demokratikus Koalíció közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. szeptember 16., csütörtök (OS) - Dobrev Klára és Dávid Ferenc bemutatta a DK gazdasági kamarák megújítását célzó átfogó programját

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara jelenlegi elnöke Orbán egyik legbefolyásosabb gazdasági tanácsadójaként arra használja befolyását, hogy a kormány érdekeit szolgálja a vállalkozások érdekei helyett. A Kereskedelmi és Iparkamara tagjai semmiféle támogatást, vagy képviseletet nem kapnak, ezért a DK - a kormányváltásra készülve - kidolgozta a gazdasági kamarák megújításának programját, mely a következő pontokból áll:
- A DK támogatja a gazdasági kamarák megerősítését szolgáló törekvéseket, de ellenzi a kötelező kamarai hozzájárulás fenntartását, és a kötelező kamarai tagság rendszerét.
- A DK szerint a gazdasági önkormányzatként működő kamarák a jövőben kizárólag szigorú vállalkozói kontroll alatt működhetnek, és elláthatnák a munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzés felügyeletét is.
- A DK szerint a kamarák feladatainak ellátáshoz szükséges pénzügyi fedezetet az állami költségvetésből kell biztosítani.
- Végezetül, mivel a gazdasági kamarák nem érdekképviseleti szervezetek, nincs helyük bértárgyalásokon, nem részesei a béralku-folyamatoknak, és kollektív szerződést/megállapodást sem köthetnek.

Kiadó: Demokratikus Koalíció