2021. szeptember 18., szombat 10:57

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2021. szeptember 18., szombat (OS) - Molnár Gyula: Az államfő ne adhasson elnöki kegyelmet a választások utáni kilencvenedik napig!

    A következő kormány egyik legfontosabb feladata az Orbán-rendszer elszámoltatása lesz. Ebben a bonyolult, de jogállami keretek között elvégzett munkában fontos szerepe lehet a köztársasági elnök kegyelmi jogkörének. Molnár Gyula korábban is javasolta, hogy módosítani kellene az Alaptörvény köztársasági elnököt érintő részét, hogy a Fidesz–KDNP ne dönthessen egyedül néhány héttel a jövő évi választás előtt arról, ki lesz Magyarország következő köztársasági elnöke, hanem majd a választások után az újonnan megalakult parlament. 

Miután a Parlament leszavazta, pontosabban tárgysorozatba se vette Molnár Gyula ezzel kapcsolatos indítványait, ezért a DK országgyűlési képviselőjelöltje újabb módosító javaslatot nyújt be, hogy a köztársasági elnök ne gyakorolhassa az elnöki kegyelmet az országgyűlési választások kiírásának napjától a választások utáni kilencvenedik napig. Ez a törvény megakadályozná, hogy a Fidesz által kinevezett köztársasági elnök – az Orbán-kormány igazságügyi miniszterének ellenjegyzésével – az átmeneti időszakban még bárkinek kegyelmet adhasson, és így a tolvaj fideszes politikusok, családtagjaik vagy oligarcháik megússzák az elszámoltatást, ami a kormányváltás után vár rájuk. 

Molnár Gyula sajtótájékoztatóját a DK Facebook-oldalán közvetítettük.

DK Sajtóiroda
     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.