2021. szeptember 22., szerda 19:24

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2021. szeptember 22., szerda (OS) - Az Európai Bizottságban és az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi szakbizottságában elindul a vizsgálat a devizahitelezés és a bíróságok függetlenségével kapcsolatban. Az Arany Liliom Alapítvány munkaszervezetének, a Hiteles Mozgalomnak a vezetője nyújtott devizahiteles petíciókat. "Szabó József magyar állampolgár által benyújtott 0493/2021. számú petíció a magyarországi tisztességtelen devizahitel-szerződésekről és a fogyasztóvédelmi irányelvek alkalmazásáról" címmel összegezte ezeket a Petíciós bizottság.

    Az EP a honlapján az összevont petíciókat így foglalja össze: "A petíció benyújtója felszólítja a Parlamentet, hogy alaposan vizsgálja ki Magyarországon a devizahitelezést, és kéri a 2008/48/EK irányelv és a 2005/29/EK irányelv megfelelő magyarországi alkalmazását. Hosszasan kifejti, hogy családok ezreit csalták tisztességtelen devizahitel-szerződésekbe, és hogy a magyar hatóságok nem tesznek lépéseket a helyzet enyhítése érdekében. A petíció benyújtója kifogásolja továbbá az Alkotmánybíróság devizahitelekkel kapcsolatos ítéletét, valamint az ezt követő, a bankszektort előnyben részesítő bírósági ítélkezési gyakorlatot. Azt állítja továbbá, hogy a két irányelv túl gyenge a fogyasztók védelméhez, amint azt a magyarországi devizahitel-válság is bizonyítja."

A petíciók és mellékletei megismerhetőek a Magyar Elektronikus Könyvtárban "Petíció az Európai Parlamenthez" és "Újabb két petíció az Európai Parlamenthez" címekkel. Információk a Hiteles Mozgalom honlapján.
     Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.