2021. október 7., csütörtök 17:55

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. október 7., csütörtök (OS) - Leállás előtt az ellátási lánc! A brit áruellátási zavarhoz hasonló súlyos helyzet küszöbén áll az Európai Unió és Magyarország, amennyiben nem történik szemléletváltás az ellátási lánc gerincét jelentő közúti fuvarozó vállalkozásokkal szemben. A lakosság és a termelőüzemek ellátása nem működhet tovább a közös tehervállalás, a költségek rendszerszintű viselése nélkül!

A közúti árufuvarozók évek óta figyelmeztetnek arra, hogy folyamatosan növekvő költségeiket nem tudják érvényesíteni a díjaikban, és ez rendszerszintű ellátási zavarokhoz vezet. A jóslat már valóság: a brit példa jól szemlélteti, hogy mi történik akkor, ha a piac nem reagál időben egy alágazat figyelemfelhívására. Az évről évre elmaradt, fokozatos, ezért kevésbé fájdalmas díjkorrekció helyett az Egyesült Királyság ellátási láncának újraindításához most drasztikus áremelkedéssel kell szembe néznie a megbízóknak, s végső soron a fogyasztóknak.
Ez a helyzet az EU-ban és itthon talán elkerülhető. Ehhez azonnali szemléletváltásra, a költségek közös viselésére van szükség. A magyar fuvarozó vállalkozások további működéséhez haladéktalanul 5-10 százalékos fuvardíj emelésre van szükség. A rendszer középtávon akkor marad stabil, ha 2022-től további 8-10 százalékos általános díjemelést fogadnak el a megbízók, a későbbiekben pedig – a szerződésekben rögzített üzemanyag- és útdíj klauzulákkal – a valós költségnövekedést lekövető díjszerkezetet alkalmaznak a mikro- kis- és közepes vállalatokkal kötött szerződésekben is.
     Kiadó: Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete