2021. október 10., vasárnap 12:50

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2021. október 10., vasárnap (OS) - Jelenleg 3 magyar devizahiteles petíció kapcsán folyik vizsgálat az Európai Parlamentben és az Európai Bizottságban. Kásler Árpád 10.000 támogató aláírással nyújtott be petíciót 2018-ban, Lázár Dénes pedig PITEE egyesület nevében 2020-ban. Szabó József, az Arany Liliom alapítvány kurátora, a Hiteles Mozgalom vezetője 2021-ben nyújtott be petíciókat, melyeket összevontak.

A Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke írt levelet (2020. szeptember 17.) a Petíciós Bizottság (PET) elnökének. Részlet: "Az EUB azonban aggályainak adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a magyar "DH2 törvény" egy konkrét eljárási rendelkezése összeegyeztethető-e a tisztességtelen szerződési feltételekről szóló irányelvvel. A Bizottság jelenleg elemzi a magyarországi helyzetet, és további tájékozódás céljából EU Pilot eljárás keretében megkeresést küldött Magyarországnak. A rendelkezésünkre bocsátott információk szerint azonban ezt az eljárást a 93/13/EGK irányelv jelzáloghitel-megállapodásokra történő alkalmazásával kapcsolatos számos előzetes döntés miatt felfüggesztették."
Szabó József a PET elnőkének írt válaszlevele kitér arra, hogy téves az a tájékoztatás, hogy csupán pár tízezer károsult magyar család van. Az MNB jelentése szerint közel 2,1 millió szerződést számoltak újra a bankok, ezen felül volt 230 ezer olyan szerződést, melyet a bankok eladtak követeléskezelőnek, így ezek elszámolását nem a bankoknak kellett elvégezni.
Bővebben a levelezésről a Hiteles Mozgalom honlapján.

Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány