2021. október 18., hétfő 11:33

A Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesületének közleménye
    Budapest, 2021. október 18., hétfő (OS) - Az #ÖkoTakarítás hónapja kampány keretein belül a Tudatos Vásárlók Egyesülete az ecet és a WC tisztítók után a mosogatógép tablettákat és géleket vette górcső alá. A boltok és drogériák népszerű termékeit: 25 tablettát és 13 gélt vizsgáltak laboratóriumi tesztekkel. Ezek során összesen 2660 edényt mosogattak el és nagy különbségeket találtak. A teszt megmutatta, hogy melyek a leghatékonyabb, legzöldebb és egyben legolcsóbb tabletták és gélek gépi mosogatáshoz, és hogy valóban környezetbarát-e a tablettákon a lebomló fólia.

        A tesztelés során többféle termékjellemzőt is vizsgáltak, a tisztítóerőn és hatékonyságon felül a foltmentes tisztítást, a termékek összetételét, a környezeti és egészségi hatásokat, a csomagolást, valamint az ökocímke minősítés meglétét. Az eredmények rangsorolják a termékeket ezen szempontok alapján, de néhány általános tanulság is levonható:
-    A tabletták általánosságban hatékonyabb tisztító erővel bírnak, mint a gélek. 90% feletti eredményt az összesített listán, csak két gélnek sikerült elérnie.
-    A hiteles ökoszerek ugyanolyan hatékonyak, mint a nem minősített népszerű társaik, viszont több, magát zöldnek valló termék bizonyult gyenge hatékonyságúnak és drágának.
-    A vízben oldódó fólia anyaga a biológiailag lebontható PVA (polivinil-alkohol), így a mikroorganizmusok vízzé és szén-dioxiddá alakítják át.
    
A teszt összesített eredménye, valamint a vizsgált termékek rangsora megtalálható és ingyenesen böngészhető az Egyesület honlapján.

     Kiadó: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.