2021. október 21., csütörtök 13:51

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2021. október 21., csütörtök (OS) - Több nyugat-balkáni állam is konkrét csatlakozási céldátumot érdemel - Gál Kinga és Deli Andor sajtóközleménye

"Konkrét célkitűzések nélkül nagyon nehéz politizálni, a bővítés pontos terve azonban minden fél számára kapaszkodót jelentene. Elkeserítő, hogy egyes nyugat-balkáni államok, például Szerbia hamarosan tíz éve tagjelölt szerepben anélkül, hogy látná a folyamat végét" - tette hozzá Deli.

Gál Kinga aláhúzta: "Mi, magyarok, határozottan kiállunk Szerbia és Montenegró mielőbbi felvétele mellett, Albániával és Észak-Macedóniával való tárgyalások megkezdéséért és a vízumliberalizációért. Aktívan részt veszünk a térség stabilitásának fenntartásában is. Magyarország most vette át a KFOR, Koszovóban a NATO parancsnoksága alatt tevékenykedő nemzetközi békefenntartó haderő parancsnokságát."

Deli Andor elmondta: "Ebben a helyzetben, amikor nem mindig és nem mindenki számára népszerű a bővítés kérdése, külön köszönet Várhelyi biztos úrnak, amiért az Európai Bizottság megteremtette a mintegy 30 milliárd eurós befektetési programot a térség számára. Ha már nincsenek pozitív politikai üzenetek egyes tagállamok húzódozása miatt, akkor legalább befektetésekkel segítse az EU a térség polgárainak életét."

"A Nyugat-Balkán Európa szerves része, a régió országait minden oldalról az EU veszi körül. Ezért az Uniónak konkrétumokkal teli csatlakozási perspektívát kell nyújtania a térségnek mielőbbi bővítéssel" - zárta felszólalását Gál Kinga.

Kiadó: Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja