2021. november 25., csütörtök 13:08

A Budapest Világörökségéért Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. november 25., csütörtök (OS) - "Csináljuk a dolgunkat, és ez boldoggá tesz" – Horváth János

    Ma két éve, 98 évesen halt meg Horváth János országgyűlési képviselő, közgazda, diplomata.
Öt nappal Budapest szovjet körülzárása előtt, mint  a nemzeti ellenállás tagját letartóztatták és halálra ítélték – megszökött. 1945-től nemzetgyűlési képviselő, Nagy Ferenc miniszterelnök tanácsadója, egyebek mellett az ENSZ Segély- és Újjáépítési Bizottság (UNRRA) miniszterelnöki delegáltja, az Amerikai-Magyar Segélyakció társelnöke. Jelentős szerepe volt így a Nagy Ferenc washingtoni látogatását követő Truman elnöki intézkedések megvalósulásában – ezáltal kaptuk vissza például a Nemzeti Bank aranykészletét, amely sarokpontja lett a hiperinfláció megállításának.
Koncepciós per elítéltjeként 1947-től 51-ig kényszermunkás rab. 56-ban a Parasztszövetség gazdaságpolitikai igazgatója, a Nagy Imre kormány megbízottjaként a Nemzeti Újjáépítési Bizottság elnöke (november 2-). Egy hét múlva az ENSZ-ben a magyar forradalom hiteles hírvívője és nemzetközi szószólója, majd Strasbourgban és New Yorkban alapítója a Szabad Magyarország Nemzeti Képviseletének. 57-től a Magyar Szabadságharcos Szövetség alelnök-pénztárosa, ugyanekkor az USA pénzügyi támogatásával működő, kulturális célú Kossuth Alapítvány alapítója és elnöke, a magyar ügy kiemelkedő lobbistája, az amerikai politikai emigráció belső támogatója.
    
     Kiadó: Budapest Világörökségéért Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.