2021. december 1., szerda 14:06

A Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye
    Budapest, 2021. december 1., szerda (OS) - A magyar-lengyel együttműködés, mint a közép-európai kapcsolatok fejlődésének dinamizáló tényezője (Törzsasztal Fórum 11.30)

        A téma moderátora prof. Pók Attila  az EMMT alelnöke volt. Előadóként Bába Iván nagykövet, volt külügyi államtitkár fogadta el az egyesület meghívását, akinek vitaindító előadását Gilyán György a Kelet-Európai Üzleti Klub vezetője, volt államtitkár, nagykövet, a KEP Elnökség tanácsadója követte felkért hozzászólóként. Mindkét előadónak gazdag államigazgatási és diplomata tapasztalata van, a lengyel és a közép-európai kapcsolatok területén végzett ok éves munkával.
     Bába Iván úgy jellemezte a két országot, illetve a lengyel és a magyar politikát, mint dinamizáló tényezőt Európában és a térségben. Előadásában kiragadott néhány szemelvényt az elmúlt 100 év történelméből. Államaink egységesen döntöttek a Varsói Szerződésből való kilépésről és a belépésről a NATO-ba, illetve kezdeményezői voltak a Visegrádi Együttműködésnek, ami fontos tényezője lett az európai kapcsolatoknak. Ma is mélyen él a lengyel-magyar testvériség. Szimpátia nyilvánul meg a lengyel társadalomban. Önkormányzatok, iskolák, kultúrák kapcsolatában is megtestesül.
     Gilyán György a magyar-lengyel és közép-európai kapcsolatok gazdasági vetületéről, üzleti kapcsolataink szerepéről, helyéről beszélt.
     A részvevők kérdései az egyházi kapcsolatokra, a Kínával kapcsolatosmezőgazdasági vonatkozású érdekérvényesítésre, valamint diplomataként megélt tapasztalatainak megismerésére vonatkoztak.

     Kiadó: Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.