2021. december 30., csütörtök 15:01

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége közleménye (2. rész)
    Budapest, 2021. december 30., csütörtök (OS) -

    Jól látható, hogy a klímavészhelyzet kinyilvánítása önmagában nem hozza közelebb a megoldást, sőt, a tudományosan megalapozott adatok szerint minden eddiginél gyorsabban melegszik a Föld. Ebből egyértelműen következik, hogy minden eddiginél hatékonyabb módszerek híján rohamosan csökken az emberiség számára is alkalmas életfeltételek között eltölthető hátralévő időnk.
A nemzetközi környezetvédelmi szabályozásnak egyik fontos eszméje "a szennyező fizet" elv, mely szerint közvetlenül, vagy külön adókötelezettség által mindig a szennyező fél köteles fizetni a környezetben okozott kárért. Erre a szép gondolatra is igaz azonban, hogy minden elv, erkölcsi vagy jogi törvény annyit ér, amennyit betartanak belőle. A szennyező fizet elv az OECD és az EU országaiban ismert, sokat beszélnek róla, de annál kevésbé hatékonyan alkalmazzák, míg a nemzetközi környezetvédelmi jog nem is igen említi.
A szennyező fizet elv puszta alkalmazása egyébként semmit nem ér mindaddig, amíg a klímakatasztrófát leginkább kiváltó szennyezésekre (vegyi, fizikai, csak például: széndioxid, hő) egyre növekvő igény és fizetőképes kereslet is bőven van, illetve semmi sem ösztönözi a szennyezőket ilyen tevékenységük csökkentésére.
Tényleg tökéletesen alkalmatlannak fog bizonyulni a közösségi felelősségérzetét az egyéni birtoklás versenyén alapuló beteges fogyasztási mániára és a megvásárolható hatalomérzet mámorára cserélő emberiség még arra is, hogy saját életfeltételeinek rohamos megszűnését megakadályozza?

     Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.