2022. január 11., kedd 12:38

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közleménye (2. rész)
    Budapest, 2022. január 11., kedd (OS) - Mit mond az ombudsman arról, hogy miért nem lehet helyi népszavazást tartani a Magyarországon, amikor országosat igen?

A másik lényeges állítás, hogy csak akkor alkotmányos a tilalom, ha azt időnként felülvizsgálják. Idézem, "elvi jelleggel a népszavazás kapcsán is felhívhatóak lehetnek az Alkotmánybíróságnak a gyülekezési jog kapcsán tett megállapításai. Eszerint "alkotmányos követelmény (...), hogy a jogalkotónak észszerű időközönként meg kell vizsgálnia, hogy a korlátozásra okot adó körülmény továbbra is indokolja-e az alapjog felfüggesztését". Az ombudsman szerint "a jogalkotónak a helyi népszavazás korlátozása kapcsán is azt kell folyamatosan vizsgálnia, hogy az ezen alapjog korlátozására okot adó körülmény, a járványhelyzet alakulása indokolja-e az adott alapjog gyakorlásának további felfüggesztését.
     Két dolog tehát kiderült: egyrészt ha megtiltják egy alapjogunk gyakorlását, akkor az a minimum, hogy rendszeresen megvizsgálják, járványügyileg indokolt-e a fenntartása. Nem "utánanéznek", mint Gulyás Gergely mondta, aztán soha többé nem hallunk róla. Tudjuk, hogy nem szeretik, ha helyben mozgolódás van, és a saját sorsukat a saját kezükbe akarják venni az emberek, nálunk Pest2-ben is több ügyben a helyi népszavazás tudna tiszta helyzetet teremteni. De ha akkor itt a különbségtételnek járványügyi indoka van, egy biztos: akkor csak a választások napján lehet megtartani a Fudan népszavazást is. Várjuk a kormány reakcióját, megyünk tovább!

Kiadó: Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő