2022. január 14., péntek 14:40

A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának közleménye
    Budapest, 2022. január 14., péntek (OS) - 2010 óta a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága választja ki nyelvészek segítségével és szavazással az év szavait.

    A 2021. év szava, antiszava, ifjúsági és irodalmi szava – nyelvészek ajánlásával
Az év szava: oltakozik. A 2021-es évet – nem csak a szavaink tanúsága szerint – a legjobban az "oltakozás" jellemezte. A szónak – akárcsak az oltásnak – akadtak ellenzői, holott az oltakozik grammatikailag helyes, a jelentése világos, tömören magába foglalja azt, hogy valaki beoltatja magát.
Az év antiszava: gendersemleges. A gendersemleges szó kiejtése ingadozik, egyesek gender-t, míg mások dzsender-t ejtenek. A szó jelentése pedig felismerhetetlenné teszi azt az célt – a társadalmi igazságosságot és az esélyegyenlőséget –, amelynek érdekében létrejött.
Az év ifjúsági szava: off- és szócsaládja. Összetett nyelvi formákat alkothatunk az off-ból: jelenti a témától eltérő hozzászólást, megjegyzést (nagy off); a jelenléti rendezvényt (offline); a közösségi média felületein az oda nem illő hozzászólást, posztot (offtopik); toldalékolható (offos), sőt igésíthető: visszautasít, kihagy jelentésben: offol, kioffol).
Az év irodalmi szava: lagzicskázás. A lagzicskázás lakodalmat utánzó gyermekjáték a Mátyusföldön. A szó a ritkasága, gyermeknyelvre jellemző játékossága, a kicsinyítőképzők halmozása (-i, -cska) miatt érdemel figyelmet.

     Kiadó: Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.