2022. január 17., hétfő 09:11

Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. január 17., hétfő (OS) - Az emberek fele akár egyedül is vállalna gyereket, harmada pedig fogadna béranyát, ha nem sikerülne a megtermékenyülés. Inkább az örökbefogadást választanák, mint a lombikprogramot. Többek között erre jutott az SOS Gyermekfalvak legfrissebb felmérése

Több mint 1000 embert kérdezett meg az SOS Gyermekfalvak gyermekvállalási elképzeléseikről. A válaszadók legnagyobb hányada (81,7 %) - amennyiben nem lehetne természetes úton gyermeke - az örökbefogadást részesítené előnyben, 71 %-a vállalná be az asszisztált reprodukciós eljárást, minden harmadik pedig azt is el tudná képzelni, hogy béranyát fogadna, ha a jogszabályok megengednék. Minden második válaszadó egyedül, partner nélkül is vállalna gyereket, 20 % ingadozik.
Szintén minden második válaszadó szerint 2 az ideális gyereklétszám, negyede gondolja, hogy a 3 gyermek a megfelelő a családban. Majdnem minden második megkérdezett úgy véli, az a legjobb, ha az anya a gyerek 3 éves koráig marad otthon, harmaduk szerint elég a gyerek 2 éves koráig.

A házasságot a legtöbben (74,3 %) optimális párkapcsolati formának tartják a gyermekvállaláshoz, de csak negyedük véli úgy, hogy az mindenképpen szükséges a családalapításhoz. Minden második megkérdezett a bejegyzett élettársi kapcsolatot és a házasságon kívüli párkapcsolatot is elfogadhatónak tartja a családalapításhoz.

Kiadó: SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa