2022. január 22., szombat 09:12

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. január 22., szombat (OS) - A kultúrának vissza kell adni a szakmai és financiális önállóságát -

    A Magyar Kultúra napjának legfontosabb üzenete, hogy meg kell teremteni a magyar kultúra szabadságát és függetlenségét. A kormány jelenleg nem csak kultúrpolitikai kötelességének nem tesz eleget, hanem gyakorlatilag ellopja a kultúrát a magyaroktól.

A kultúrára szánt összegek és költségráfordítások a kormány által átláthatatlan, követhetetlen módon kerülnek felhasználásra. Magyarország európai viszonylatban kiemelten magas összeget költ a kulturális szektorra, a kulturális szegénység azonban mégsem csökken, a szektorban dolgozók többségének fizetése pedig nem haladja meg a minimálbért. Mindeközben folyamatosan zajlik a kulturális kincsek, örökségek kiszervezése haverok kezébe adományozása.

Mivel a kultúrpolitika feladata kulturális örökségünk megőrzése és a kulturális párbeszéd, ezáltal szabad kultúra fenntartása, ezért a mindenkori államnak kötelessége mind a források igazságos és politikától mentes elosztása, a hozzáférés kiépítése, mind pedig a szektorban dolgozók bérrendezése. Ehhez átfogó, minimum 30%-os béremelésre van szükség. A kultúrának pedig vissza kell adni mind a szakmai, mind a financiális önállóságát!


     Kiadó: LMP - Magyarország Zöld Pártja

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.