2022. január 26., szerda 09:05

A Magyar Gumiabroncs Szövetség közleménye
    Budapest, 2022. január 26., szerda (OS) - Autóval a jeges úton. Javában benne vagyunk a télben, és ha hinni lehet a meteorológiának, Tél Tábornok még jó néhány hétig a vendégünk (vagy inkább a fogva tartónk) lesz. Az ilyenkor szokásos havas és/vagy jeges utak sokunknak jelentenek kihívást. Néhány jótanács:

    Kihagyhatatlan: a téli abroncs. Nem, nem spórolunk azzal, ha fent hagyjuk a nyári szettet. A havas, jeges, szó szerint jéghideg aszfalton nem tudunk biztonságosan gyorsulni, megállni, kanyarodni, egyszóval közlekedni, ha nincs megfelelő abroncsunk. Számos országban a téli abroncs – Ausztriában például a havas területeken november 1-től április 15-ig – egyenesen kötelező a téli abroncs. (A sógoroknál a téli gumiabroncsok alternatívájaként megengedett a hólánc használata is legalább két meghajtott keréken - de csak akkor, ha az utat összefüggő vagy nem jelentősen megszakított hó- vagy jégréteg borítja. Nálunk ez nem megoldás.)  
Márciusig a jégkaparó, a hóseprű és az ajtózárakhoz használatos jégtelenítő (spray) is az alapfelszerelés részét kell képezze. Hideg napokon, fagyos hideg éjszakák után mindig hagyjunk öt-tíz percet arra, hogy indulás előtt megtisztítsuk az autót a jégtől és a hótól. Ha másért nem, akkor azért, mert törvényi előírás a megfelelő (ki)látási viszonyok megteremtése. Figyelem: A szélvédőnek csak egy kis részének "látóablakként" történő szabaddá tétele büntetendő, és baleset esetén biztosítási jogi következményekkel is járhat. A cikk teljes terjedelmében a Szövetség honlapján olvasható.
     Kiadó: Magyar Gumiabroncs Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.