2022. január 31., hétfő 21:39

A Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezetének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. január 31., hétfő (OS) - Az immunrendszer is öregszik: növekvő kockázatok az idősebb sclerosis multiplexes betegeknél. Az öregedéssel egyre több gyulladásos folyamat zajlik a szervezetben, a társbetegségek megjelenése és az immunrendszer gyengülése miatt a sclerosis multiplexes (SM) betegek kezelése sem függetleníthető az életkortól. Az ingyenesen letölthető országos Multiplex Magazin cikkeiből az is kiderül, hogy az SM betegeknek kiemelten fontos részt venniük a rákszűréseken is. Ahogyan pedig a rákból való gyógyulás esélyét meghatározza a felfedezéskori stádium, az SM betegséget is a lehető leghamarabb kezelni kell, mert ez ad esélyt a betegeknek, hogy elkerülhessék a mozgáskorlátozottságot vagy a látásvesztést.

"Az immunrendszer öregedésével a szervezet egyre több jelenségre gyulladással reagál. Az elhízott emberekben a fehér zsírszöveti sejtek krónikus gyulladást fenntartó faktorokat bocsátanak ki, krónikus gyulladás állhat a cukorbetegség, a szívelégtelenség, sok ízületi panasz hátterében is. Erre rakódik rá a sclerosis multiplexes betegeknél, hogy az agyat és a gerincvelőt megtámadó betegségük a központi idegrendszerben is idegkárosodást okozó gyulladásokat képes kiváltani. Az immunrendszer öregedésével és a társbetegségek szaporodásával csökken a szervezet ellenálló-képessége, nő a fertőzések és a rák kockázata is, ezért fontos, hogy az SM betegek komolyan vegyék a rákmegelőzést és a rákszűrést célzó felhívásokat is" – olvasható a Multiplex Magazinban.

Kiadó: Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete