2022. február 4., péntek 11:46

A Miniszterelnökség Családokért Felelős Államtitkárságának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. február 4., péntek (OS) - Ismét lehet pályázni bölcsődei férőhelyek létesítésére.

Országszerte több ezer új bölcsődei ellátást biztosító férőhely létesülhet a kormány csaknem 50 milliárd forintos keretösszegű pályázati felhívásának köszönhetően, amelynek első szakasza 2021 novemberében kezdődött. Idén februárban a bölcsődék, mini bölcsődék, vagy családi bölcsődék építéséhez, bővítéséhez ismét támogatásra pályázhatnak azoknak a településeknek az önkormányzatai, illetve egyházai, amelyekben háromezren vagy annál többen élnek. A beruházáshoz nem kell önerő: a programban részt vevők akár teljes egészében pályázati forrásból fedezhetik az új férőhelyek kialakítását – közölte Zsigó Róbert családokért felelős államtitkár.
     Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány célja, hogy Magyarországon minél több bölcsődei férőhely legyen. Így minél könnyebb legyen gyermeket vállalni, gyermeket nevelni. Ennek érdekében folyamatosan bővülnek a bölcsődei kapacitások, ezzel is biztosítva a választás szabadságát a szülőknek abban, hogy aki szeretne, akár három évig is otthon maradhasson a gyermekével; ám aki úgy dönt, hogy mihamarabb visszatér a munka világába, az is biztonságban tudhassa gyermekét. Az államtitkár elmondta: 2010-hez képest közel 70 százalékkal nőtt a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma. Közel háromszor annyi településen biztosított az ellátás, mint 2010-ben, intézményből, szolgáltatásból pedig három és félszer több van 2010-hez képest.

Kiadó: Miniszterelnökség Családokért Felelős Államtitkársága