2022. február 6., vasárnap 11:15

A Magyar Újságírók Országos Szövetségnek (MÚOSZ) közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. február 6., vasárnap (OS) - MÚOSZ-állásfoglalás: Sérült a sokszínű tájékozódás jog A tájékozódáshoz való jog a választó alapvető állampolgári joga. Választási kampányban ez különösen érzékeny alapjog. A járványra hivatkozva egyetlen párt sem szelektálhat az újságírók között, nem akadályozhatja meg a sokszínű tájékoztatást

Az országgyűlési választások hivatalos kampánya február 12-én indul. A pártok azonban már akcióznak. Joguk van hozzá. Ám ahhoz már nincs joguk, hogy nyilvános eseményeikről kitiltsák a nyilvánosság munkásait. Legutóbb a Fidesz józsefvárosi lakossági fórumán az történt, hogy a terem befogadóképességére és a pandémiára hivatkozva nem engedték be egyes lapok képviselőit. Mintha a járvány  csak bizonyos újságírókat veszélyeztetne...
A MÚOSZ felhívja a rendezvények felelőseinek figyelmét arra, hogy a média munkatársainak kitiltása törvénysértő. Egyetértünk a telex álláspontjával:  "Ha a sajtót nem engedik be a nyilvánosan meghirdetett gyűlésre, akkor szabálysértést követnek el. A szabálysértési törvény szerint gyülekezési joggal való visszaélésnek számít, ha a gyűlés szervezője vagy vezetője kizár egy újságírót a rendezvényről."

Kiadó: Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ)